Realizując kolejne zagadnienie w ramach projektu „Zosia Gosposia – odżywiajmy się dla zdrowia!” 14.05.2014 r. uczniowie kl. III a pod kierunkiem wychowawczyni p. Elżbiety Ligi przygotowali „wiosenny stół”, na którym wśród wiosennych dekoracji znalazły się wiosenne sałatki.
Wcześniej uczniowie przeanalizowali piramidę żywieniową, z której dowiedzieli się jakie produkty żywnościowe są najbardziej korzystne dla naszego organizmu i należy je jeść codziennie, które należy jeść kilka razy w tygodniu, a które tylko kilka razy w miesiącu.
Uzyskaną wiedzę przekazali kolegom z klasy I a i I b, dla których przygotowali również inscenizację wiersza J. Brzechwy „Na straganie”.
Wiosenne sałatki uczniowie wykonywali w trzech grupach pod kierunkiem mam: p. Anny Bożek, p. Jolanty Domaradzkiej-Partyki i p. Agnieszki Pańko.
Po skończeniu sałatek przygotowali stół z wiosennymi dekoracjami, na które złożyły się między innymi wiosenne kwiaty i odpowiednio ułożone serwetki. A potem nastąpiła degustacja sałatek. Było bardzo smacznie i było dużo witamin.
|